Sunday, January 18, 2009

tersentaps...

Hari ni hari Ahad..Teh dah ada dekat mahallah yang damai ini..sob3
Tersentaps2 sebab balik awal..tak ada apa nak buat melainkan mengadap buku dan laptop lepas buat housecleaning dengan kak Dilla.
Berkejar pulang ke UIA pada Sabtu petang sebab nak kejarkan Closing for sports carnival jam 8 malam..Tahu2 , malam itu,dipostpone sebab ketiadaan air. Khamis lepas , katanya tetap diteruskan.Pada hari sebenar..ditunda..Hayyooo...Sabar je.

Merasela berborak2 dengan kak Dilla..(seronok juge, coz i get to know her more)
Serba tak kena malam iu..Akhirnya.. setakat membaca buku Harry Potter.

Sabtu itu...ke rumah Wan CU yang amat dekat. Menghantar lauk..Duduk laa berbual-bual dengan beliau. Entah di mana silapnya mulut ini , tiba2 Wan Cu mengeluarkan statement:
" Guru sekarang, kebanyakannya tidak berkualiti. Mengajar pelajar setakat untuk lulus peperiksaan awam, bukannya mengajar untuk menjadi manusia yang berguna". Tidak seperti guru-guru dahulu.. Mungkin sistem pendidikan perlu diubah untuk tidak terlalu bermotifkan nak lulus peperiksaan akademik semata2??
Kenapa keluar statement seperti itu, kita fikirkan bersama.

2 comments:

Ayie Awang said...

woooo....pedas betul.....takde ler smua menda nak dipersalahkan kat cikgu kot..

peranan system education tu sndiri.....family...diri sendiri...

Jaemy said...

hihihi, betul juge...