Monday, April 27, 2009

Fine and Graphic art

Pergi ke bank membayar yuran,Alhamdulillah dapat diselesaikan dengan cepat .Terima kasih kepada pengawal keselamatan kerana memberi nombor giliran yang awal.

Next, merayau2 di megamall, tertarik dengan galeri seni oleh rakan2 diploma seni Kolej IKIP.Ada 2 kategori,Fine art dan graphic art. Sangat tertarik dengan fine art. I can feel the art, the emotion within the art plus the texture. Although the motive of them is quite simple(praying mantis, tiger, frogs,tsunami,radioactive,ambiguous etc)and.
Simple and beautiful.They have canvas art and also sculpture.

Tarik seorang pelajar yang terlibat,S.Dia menerangkan hasil kerjanya . Susah juga hidup sebagai pelajar seni, tapi puas hati bila idea menjadi realiti.Kos ,memang mahal, nak2 harga bahan pewarna meningkat..Mereka x tido malam, terpaksa buat semula bila hasil di'reject',kesabaran yang amat tinggi diperlukan di sini.

Hasil kerja mereka diteliti, kebanyakan mereka menggunakan media campuran. Ade surat khabar,pasir,gambar,macam2 la. Kreatif betul.Graphic art pula,banyak menjurus kepada produk dan penjenamaan semulaa sesetengah jenama. Contohnya logo Merrybrown, Dominos Pizza, ada juga fesyen baju, DQ. Menarik.

Nampak assessment yang sedang berlaku. Pensyarah menyoal pelajar terlibat akan kerjatangan mereka. Ada yang masih kaku, dan tidak kurang juga yang penuh yakin.
Menarik.
Hasil kerjatangan dianggarkan mempunyai kos antara 3 hingga 4 angka.Pameran diadakan di Megamall Kuantan,sesiapa yang berminat dan menghayati seni , bolehla berkunjung dan jika suka, beli hasil kerja pelajar2 ini.

Maaf gambar tidak dapat disiarkan akibat ketiadaan card reader.

0 comments: